Κινητοποίηση για θεραπεία
Για τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η προσπάθεια για απεξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ, φαίνεται αδιέξοδη. Η ανάγκη για επιβίωση και εργασία, το αβέβαιο νομικό καθεστώς και οι πολιτισμικές διαφορές, αυξάνουν την απογοήτευση, την μοναξιά και τον πόνο, τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.
Στις συνθήκες αυτές, η θεραπεία είναι μια δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, πορεία.
Είναι ανάγκη όμως να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό στην κουλτούρα και τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων. Να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν έναν εξαρτημένο(τοξικομανή), που μπορούν να σταθούν δίπλα του, ακούγοντας το πρόβλημά του και σχεδιάζοντας μαζί του τον τρόπο θεραπείας του.
Ερχόμενος στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC, μέσα από ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις, ΜΠΟΡΕΙΣ :
- Να φροντίσεις την σωματική σου υγεία και να σχεδιάσεις την σωματική σου αποτοξίνωση (χωρίς φάρμακα ή άλλες ουσίες)
- Να περάσεις δημιουργικά, ώρες της ημέρας σου, μακριά από την «πιάτσα»
- Να βοηθηθείς σε κοινωνικές σου ανάγκες (μαθήματα Ελληνικών, δικτύωση με υπηρεσίες, κ.α)
- Να πάρεις ψυχολογική βοήθεια και στήριξη
- Να προχωρήσεις σε θεραπεία απεξάρτησης από ναρκωτικά
Πρόληψη υποτροπής της χρήσης :
Στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC, μπορούν να πάρουν ψυχολογική βοήθεια και άνθρωποι που έχουν διακόψει την χρήση ουσιών με κάποιο τρόπο και οι οποίοι παλεύουν να διατηρήσουν την σημαντική αυτή αλλαγή στην ζωή ενός εξαρτημένου. Πολλοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σταματούν την χρήση (είτε έπειτα από κάποιο διάστημα στη φυλακή ή στα κρατητήρια, είτε επειδή καλυτέρευσαν οι συνθήκες διαβίωσής του, είτε επειδή έχουν ισχυρή απόφαση ή πίεση από την οικογένεια, είτε επειδή πήραν κάποια βοήθεια από άτυπες ομάδες βοήθειας, κ.α) χωρίς να έχουν πάρει μια συνολική θεραπευτική βοήθεια. Τις περισσότερες φορές, υπάρχει κίνδυνος να θεωρήσουν πως αυτό και μόνο αρκεί, χωρίς να αξιολογούν τον τρόπο ζωής του, τις σχέσεις τους ή σκέψεις που πολλές φορές ξαναφέρνουν την χρήση ναρκωτικών, ως περιστασιακή λύση σε προβλήματα της καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο της Μονάδας, ένας άνθρωπος σε αποχή, μπορεί να σχεδιάσει ένα ατομικό πλάνο ψυχολογικής υποστήριξης, ανάλογα τις ανάγκες του και τον χρόνο που διαθέτει, ώστε το σημαντικό αυτό βήμα της διακοπής της χρήσης να διατηρηθεί και να οδηγήσει σε συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής του.
Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Εξαρτημένων είναι :
Δευτέρα – Πέμπτη : 13 :00 – 21:00
Τρίτη – Παρασκευή : 09:00 – 17:00
Οι οικογένειες ή οι σύντροφοι ή φίλοι των εξαρτημένων μπορούν να συμμετέχουν σε Ατομικές ή Ομαδικές συναντήσεις Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για θέματα που αφορούν στην εξάρτηση από ουσίες.
Στο ημερήσιο πρόγραμμα του Κέντρου περιλαμβάνονται :
- Ατομικές συναντήσεις ( διάγνωσης αναγκών – σχεδιασμού ατομικής πορείας υποστήριξης)
- Θεραπευτικές ομάδες
- Διαπολιτισμικές Ομάδες (ομάδες συναντήσεις εστιασμένες στην διαφορετικότητα, στην διευκόλυνση κατανόησης στερεοτύπων, στην επεξεργασία δυσκολιών που προέρχονται στην διαφορά κουλτούρας, κ.α)
- Ομάδες φροντίδας [φαγητό, καθαριότητα, κλπ.]
- Ολομέλεια
- Σεμινάρια Ενημέρωσης για τα Θεραπευτικά προγράμματα και τη λειτουργία τους
- Ατομική καθαριότητα / υγιεινή
- Μαθήματα ελληνικών
- Δημιουργικές / Πολιτιστικές / Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
- Αθλητικές δραστηριότητες
- Νομική συμβουλευτική – δικτύωση με ανάλογες Υπηρεσίες.
Στην Μονάδα μπορεί να ενταχθούν Πρόσφυγες και Μετανάστες ή παλιννοστούντες έλληνες, που επιθυμούν να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη ή να προετοιμαστούν για την εισαγωγή τους σε Θεραπευτικό Πρόγραμμα.
Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας ή η νομιμότητά τους στην Ελλάδα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις ένταξής τους στο υποστηρικτικό πλαίσιο.